zondag 24 april 2016

Gnocchi met spinazie/Gnocchi with spinach


Scroll down for english.

Vandaag weer een sinner dag. Dit gerecht heb ik vaak op vakantie gegeten in Italië. Vooral mijn zoon is er dol op en bestelde elke vakantie aan het Como meer zeker drie maal dit gerecht. Het eten in Italië is vaak met weinig ingrediënten gemaakt maar zo ongelooflijk lekker! We hebben daar heel wat mooie vakanties met de kinderen gehad en we hebben veel herinneringen van geweldig eten.
Nu ben ik wel het type mens dat bereid is om eerst 45 minuten te rijden naar dat ene geweldig kleine restaurantje waar alle lokalen eten. Ik ben vaak lang op zoek om dat uit te vinden want op één of andere manier denken de lokalen dat je toch alleen maar naar van die pizza tenten wil als toerist.Dat is zo jammer.
We hebben wel eens erg lang moeten zoeken naar een restaurantje en toen bleek dat het in een woonwijk lag, verstopt achter een huis. Daar hebben we heerlijke gnocchi gegeten,  die werden bereid door een big italian mama. Ze kon echt geweldig koken!

Ik heb de gnocchi traditioneel geserveerd met alleen gesmolten boter en parmezaan. Als je het een beetje mager wil houden dan serveer je de gnocchi met tomatensaus.

Lets cook!


Ingrediënten voor 6 personen:

750 gr verse spinazie
500 gr ricotta
165 gr bloem
2 sjalotjes, fijn gesneden
100 gr Parmezaanse kaas, geraspt
2 eieren
150 gr boter
12 salieblaadjes, fijn gesneden
1 bosje basilicum, fijn gesneden
zout/peper

Methode:

Verhit één eetlepel roomboter in een kleine koekenpan en fruit hier de uitjes samen met de fijn gesneden salie en basilicum in.Voeg na twee minten een klein beetje water toe. Laat dit zo zachtjes tien minuten glazig worden.

Kook één liter water in de waterkoker en doe deze in een pan. Breng het water opnieuw aan de kook. Doe de verse spinazie in een groot vergiet en zet het vergiet op de pan zodat je de spinazie gaat stomen. Je zal dit in gedeeltes moeten doen. De spinazie zal snel slinken.
Als alle spinazie is gestoomd doe deze dan in de vergiet en druk al het overig vocht er zo goed mogelijk uit. Als je dit niet doet worden de gnocchi erg vochtig. Snijd daarna de spinazie fijn.



Pak nu een grote schaal en meng de spinazie met de ricotta, ei, de helft van de gebakken uitjes, 60 gr parmezaan en zout en peper. Roer dit goed door met een vork. Voeg nu beetje bij beetje de bloem toe en blijf flink roeren.

Kook weer een liter water in de waterkoker en doe deze in een pan waar je pasta in kan koken.
Zet de pan op het vuur, doe er wat zout in en breng aan de kook.
Nu komt even het lastige gedeelte. Neem van mij aan..de eerste zijn het minst mooi..maar je krijgt op het laatst de kunst te pakken. Neeem twee eetlepels en schep een hoopje beslag op één  lepel. Nu moet je het beslag van de ene op de ander lepel blijven bewegen. Het beslag moet een langwerpig ei worden. Als je denkt dat het de juiste vorm heeft laat je het ei in het kokende water vallen. Kook deze drie minuten en haal eruit met een schuimspaan.
Leg de gnocchi op een  met olijfolie ingevet bord anders plakt het vast.

Ik had zes eetlepels klaar liggen zodat ik minstens drie gnocchi tegelijk in de pan kan koken, anders schiet het niet echt op.
Als je al het beslag op hebt gemaakt smelt je de overige boter. Ik doe dat gewoon even in de magnetron, wel zo makkelijk.

Voordat je gaat serveren vewarm je de gnocchi nog heel even dertig seconden in het kokende water. Serveer op een bordje met gesmolten boter, wat glazige uitjes en wat parmezaanse kaas.

Je kan de gnocchi een dag tevoren maken en bewaren in de koelkast in een ingevette schaal.
Verwarm de gnocchi dan even in kokend water en klaar.








Today it is sinner Sunday. The recipe of today reminds me of great summer holidays with my family in Italy. We have been to the Como lake several times and it was awesome. Beautiful, nice people and really amazing food. My son is a huge fan of gnocchi and he orders this at least three times during the holiday.
Now I must say that I am the kind of person that is prepared to drive fourty-five minutes to eat in that special little restaurant that seems to have the best food in the area. I remember that we drove for a very long time searching for a restaurant and we almost gave up. It turned out that the restaurant was located in a residential area, hidden at the back of a house. We ate the most delicious gnocchi there, cooked by a big italian mama. Boy, she could cook!

In honour of this lady I will try to make my own gnocchi at home now. I hope my son will enjoy eating this!

Lets cook!

Ingredients:

750 gr fresh spinach leaves
500 gr ricotta
100 gr grated Parmesan cheese
2 shallots, cut into little pieces
2 eggs
150 gr butter
12 sage leaves, cut into little pieces
165 gr flour
1 bunch of basil, cut into little pieces
pepper/salt

Method:

Heat one tablespoon of butter in a little frying pan and fry the shallots together with the sage and basil. After two minutes add a tablespoon of water and fry for another ten minutes until the onions are glazed.

Boil one liter of water in a pan. Put the spinach  in a colander, put the colander on top of the pan and steam the spinach. You have to do this in several portions but the spinach will start to shrink fast.
If you are done with the spinach, make sure that you press all the moisture out of the spinach. If you forget to do this the gnocchi will fall apart.

Now take a big bowl and mix the spinach, ricotta, eggs , 60 gr Parmesan, half of the onions, salt and pepper well with a fork. Add the flour bit by bit until you have a nice more solid mixture.

Boil one liter of water in a spaghetti pan. Put some salt into the water. Now the tricky part..
Take two tablespoons. Put some of the spinach mixture on one spoon and keep it moving from one spoon to the other until you the mixture has the form of a little egg. Put the gnocchi into the boiling water and cook or three minutes. Put the gnocchi on a plate that you greased with olive oil, or it will stick.

You will get the hang of it after a while. Repeat this until all the mixture is gone.
Serve the gnocchi with melted butter,the glazed onions and some grated Parmesan.

If you rather have a more lean recipe then you can serve the gnocchi with some fresh tomato sauce instead.












                                                                                                                             Enjoy your meal!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie!