zondag 17 april 2016

Bourgondische stoofschotel/Burgundian stew


Scroll down for english.

Sinner Sunday en ik heb zin in een echte stoofpot. Zo'n stoofpot waarbij je lekker de pan op tafel kan zetten, en iedereen maar blijft opscheppen. Deze stoofpot leent zich daar goed voor. Ik heb mijn inspiratie gehaald uit een Bourgondische stoofpot en Vlaamse stoofpot. Ik heb daar mjn eigen receptje van gemaakt. Ben benieuwd wat jullie ervan vinden. Laten jullie het mij weten?


Lets cook!

Ingrediënten voor 7 à 8 personen:

1400 gr runderriblappen in blokjes van 2x3
3 winterwortels in kleine stukjes gesneden
250 gr champignons in kleine blokjes gesneden
2 uien fijngesneden
3 bosuitjes, fiijn gesneden
2 eetlepels mosterd
1 eetlepel bruine basterd suiker
2 flesjes donker bier (3 dl))
2 laurierbladeren
1 rode peper, fijn gesneden
4 takjes tijm
3 tenen knoflook, geplet en fijn gesneden
 1 opgehoopte eetlepel bloem
1 appel in kleine stukjes (bv cox orange)
1/8 liter slagroom
1 eetlepel maïzena
klein bosje peterselie ter garnering
olijfolie/ kokosolie om in te bakken

Methode:

Verwarm de oven voor op 150 ⁰ C.  Verhit vier eetlepels olijfolie in een braadpan. Doe de helft van het vlees in een braadpan en bak het rondom bruin. Haal het vlees uit de pan ( ook het vocht) en herhaal dit proces met de tweede helft vlees.  Laat al het aangebakken vlees even in een schaal en verhit nu 2 eetlepels olijfolie in de braadpan en bak hier de ui, rode peper en knoflook drie minuutjes in. Voeg nu 1/3 wortel, 1/3 champignons toe en bak nog even vijf minuten.

Voeg nu het vlees toe en voeg de bloem toe. Roer goed door en bak het geheel 2 minuten zodat de bloem kan garen. Voeg het bier, mosterd,  basterd suiker, laurierbladeren en tijm toe. Roer het geheel goed door en zet in de oven met de deksel op de pan.  Laat het vlees gedurende drie uur langzaam garen in de oven. Kijk na twee uur even of er nog genoeg vocht bij de stoof zit. Je kan altijd wat gekookt water of extra bier toevoegen als je twijfelt. Ik had genoeg vocht toegevoegd. 

Voeg na twee uur in de oven de rest van de wortel, bosuitjes en de champignon toe. Laat nu weer doorgaren. Nu wordt het vlees er alleen maar lekkerder op als je het langer in de oven zet, dus proef een stukje vlees na drie uur en als je het niet zacht genoeg vindt...doe er dan een uurtje bij.

Haal na drie of vier uur de stoofschotel uit de oven en zet de pan weer op het vuur. Voeg nu de appel toe en laat deze tien minuutjes meekoken. Zet nu de pan van het vuur en voeg de slagroom toe. Zet weer op het vuur. Verwarm gedurende 2 minuten en zet weer even van het vuur en voeg de maïzena toe en roer door. 
Zet weer op het vuur en roer door totdat de saus een beetje indikt en bindt. 
Voeg naar smaak peper en zout toe en indien gewenst nog een beetje mosterd.

Serveer de stoofpot met aardappelpurree of een lekker stuk stokbrood net als de fransen!










Today it is sinner Sunday and I am in the mood for a stew. The kind of stew you make in a big pot and you put on the table to share with your family or your friends. I was inspired by some french recipes and some from Belgium. I made it into my own stew recipe. I hope you like it. Let me know!

Lets cook!

Ingredients:

1400 gr stewing steak, cut into pieces 2x3
3 big carrots, cut into pieces
250 gr of mushrooms, cut into pieces
2 onions, cut into little pieces
3 spring onions, cut into slices
1 chilipepper, cut into little pieces
2 tablespoons mustard
1 tablespoon brown sugar
2 bottles ale,dark beer 600 ml
2 bay leaves
4 thyme sprigs
3 garlic cloves,crushed and cut into pieces
1 heaped tablespoon of flour
1 appel cut into little pieces
1/8 liter thick cream
1 tablespoon of cornflour
some parsley to garnish


Method:

Preheat the oven at 302  F. Heat 4 tablespoons of olive oil in a pot and bake 700 gr of meat until golden brown. Remove the meat and juices from the pot and put it in a bowl. Now again heat 4 tablespoons of olive oil and bake the rest of the meat golden brown. Remove all the meat and juices again and heat two tablespoons of olive oil and add onion, chili pepper and garlic. Fry this for three minutes. Now add 1/3 carrots, 1/3 mushrooms, and fry for another 5 minutes. 
Now add the golden brown meat in the pot and mix everything. Add one heaped tablespoon of flour, stir well and bake this for two minutes. Pour the dark beer into the pot, the bay leaves, mustard, brown sugar and thyme sprigs. Stir well and put the pot into the oven for three hours with the lid on. After two hours you have to check if there is still enough liquid in the pot. If not add some beer or hot water.

After two hours you can add the rest of the carrots, spring onions and mushrooms and put back in the oven again. After three hours taste the meat first. If you think it is not soft enough you can add another hour in the oven for the stew. It can only make the taste better.

After three or four hours remove the pot from the oven and put it onto the stove. Add the apple and let the stew simmer for 10 minutes. Now take the pot of the stove and add the thick cream. Stir well and put back on the stove again for two minutes. Take the pot of the stove again and add maïzena. Stir this and put the pot onto the stove again until the sauce thickens. Add pepper and salt and some more mustard if needed.

Serve the stew with mashed potatoes or with a nice French bread.






                                                                                                              Enjoy your meal or bon appétit!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie!