dinsdag 12 april 2016

Gestoofde witlof uit Italië/ Braised chicory from Italy


Scroll down for english.

Het gerecht van vandaag is leuk om te maken als je vrienden te eten krijgt. Witlof wordt altijd vrij standaard gemaakt. in Italië eten ze dit gerecht weer heel anders en het geeft een hele mooie smaak sensatie waardoor het bittere van de witlof weggaat. Daardoor wordt de witlof ineens heel lekker van smaak,
 Het gerecht  staat erg mooi op tafel en het is een gezond gerecht. Ook is het een mooi vegetarisch gerecht. Je kan het als side dish opdienen maar ook als vegetarische lunch.

Lets cook!





Ingrediënten:

5 witlofstronkjes in de lengte gehalveerd
4 ansjovisfilets
1 eetlepel verse tijmblaadjes, en extra takjes om te garneren
½ eetlepel rasp van een citroen
2 eetlepels olijfolie
½ theelepel grof zeezout 

Methode:

Verwarm de oven voor op 150 ⁰ C.  Pureer de citroenrasp, tijm, zeezout, ansjovis en olijfolie tot een pasta in een vijzel. Bestrijk de witlofstronkjes met de pasta en wikkel 5x2 helften tegen elkaar aan in aluminiumfolie. Leg de vijf witlof pakketjes op een oventray en bak deze een uur lang tot ze zacht zijn. 
Neem de witlof uit de pakketjes en leg ze op een mooie schaal  en laat ze een beetje afkoelen. Garneer met takjes tijm!
Je kan de witlof zowel koud als een beetje warm eten. Dit gerecht is dan ook ideaal om alvast een dag van tevoren te maken en in de koelkast te bewaren tot gebruik.





This is a nice dish to make if you are having some friends for dinner or lunch. Chicory is often prepared in a really traditional way. It is cooked, or roasted in the oven with ham and cheese.
The taste is often quite bitter and that's the main reason I think that not many people like chicory that much.
This recipe takes away the bitterness of the chicory and gives it a lovely taste. I think it tastes like Italy.

Lets cook!

Ingredients:

5 heads of chicory
4 anchovy fillets
1 tablespoon of fresh thyme, and some extra thyme sprigs to garnish the dish
2 tablespoons of olive oil
½ tablespoon lemon zest
½  teaspoon of coarse sea salt

Method:

Preheat the oven 302 ⁰ F. Make a paste in the mortar of the anchovy fillets, thyme, olive oil, lemon zest and salt.  Cut the chicory in half and rub it with the paste. Wrap the chicory in tinfoil. Make five packages of two halves  the insides facing each other, like the chicory is not cut in half and it is still complete.
Put the packages on a baking tray and roast it in the oven for one hour until soft.

Take the chicory out of the package and put it on a nice big plate. Let it cool of.
Garnish with some thyme sprigs.

The advantage of this dish is that you can eat this as a hot or cold dish. If cold, than you can already cook  this dish a day before and store it in the fridge until your guests arrive.








                                                                                                                        Enjoy your meal!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie!