dinsdag 15 maart 2016

Salade van peultjes en zeekraal/ Snow peas salad with marsh samphire


Scroll down for english.

Een vitamineboost geeft deze salade. Het is echt super easy om te maken en ook erg lekker door de frisheid en bite.

Iedereen kent peultjes. Deze groente zit vol met vit-c.  Je moet peultjes overigens wel altijd even koken, want zij bevatten natuurlijke gifstoffen.
Ik heb de peultjes het liefst uit eigen tuin omdat ze dan echt heel veel smaak en bite hebben. Ik kan niet wachten om de plantjes dadelijk in mijn tuin te zetten. Je kan ze gewoon tussen de sierplanten zetten. De plantjes zijn erg makkelijk te onderhouden en staan nog mooi ook omdat ze kleine paarse of witte bloemen hebben. Die bloeien dan in mei en dat zier er echt gezellig uit. Hoe leuk is het om dan een handje peultjes te plukken en dan meteen daarna te koken. Das toch geweldig!

Zeekraal kent waarschijnlijk niet iedereen. Het is een plant die in zoutmoeras en bij het strand groeit. Deze plant is echt een delicatesse en zit echt vol met goede vitamines. Bijna te veel om op te noemen.
Er zit vit-A, B, en C in. Het bevat veel zeemineralen uiteraard. Het werkt ontstekingsremmend en stimuleert de lever en milt.
Een koreaans onderzoek in 2008 wees uit dat het helpt kanker te voorkomen en te bestrijden.
Zeekraal past ook goed in een dieet voor diabeten omdat het helpt de bloedsuikerspiegel te verlagen.

De smaak van zeekraal is zilt. Je kan zeekraal rauw eten of kort even koken.
Al deze goede voedongsstoffen lijken mij een goede reden om deze salade een keer te proberen.

Lets cook!





Ingrediënten:


200 gr peultjes
100 gr zeekraal
1 bosje radijsjes in kwarten gesneden
200 gr veldsla
 1 eetl wijnazijn
1 eetl mosterd
een half glas karnemelk
2 eetl olijfolie
peper/zout

Methode:

Blancheer de peultjes en de zeekraal 2 minuten in een pan met kokend water. Spoel af met koud water en laat uitlekken.
Meng de karnemelk, azijn, olijfolie en mosterd tot een mooie dressing. Breng op smaak met zout en peper.
Hussel de veldsla, zeekraal, helft van de radijsjes en peultjes door elkaar in een grote schaal. Druppel een beetje van de dressing erover en garneer met de andere helft radijsjes.





This salad gives you a real vitaminboost. It is easy to make, it is fresh  and has a good bite.

Everyone is familiar with snow peas. They give a lot of vit-c. It is best to cook them because they contain natural toxins.
I always grow snow peas in my garden. You can plant them next to ornamental plants because the snow peas plant will have beautiful purple or white flowers when they blossom. And how great it will be to pick some snow peas and cook them right away!

Not everyone will be familiar with marsh samphire. It grows in rocky salt-sprayed regions along the sea coast. Samphire is rich in vitamins. Vit-A, B, C, lots of minerals,antioxidants and it protects the liver. It also helps to improve obesity and it may improve your mood. Korean studies in 2008 proved that marsh samphire helps preventing cancer. It also helps to lower the blood sugar level so it fits perfectly in  a diet for diabetes.

The taste of samphire is salty. You can eat it raw or briefly cooked.
Enough said about all the advantages of eating this salad....

Lets cook!

Ingredients:

200 gr snow peas
100 gr marsh samphire
1 bunch of radishes, cut in quarters
200 gr lamb's lettuce
½ glass buttermilk
2 tablespoons olive oil
1 tablespoon vinegar
1 tablespoon mustard
pepper/salt

Method:

Briefly cook the snow peas and the marsh samphire in boiled water ( 2 minutes).
After two minutes, rinse it with cold water. Let it leak for a while.
Stir olive oil, vinegar, mustard and buttermilk until the dressing is smooth.
Mix the snow peas, marsh samphire and half of the radishes in big bowl. Pour some dressing over the salad and mix the vegetables again. 

Serve the salad on a big plate and dress with the rest of the radishes.





                                                                                                                               Enjoy your meal!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie!