dinsdag 8 maart 2016

Kikkerwten en komijnaardappeltjes/chickpeas and cumin potatoes







Scroll down for english!

Ik ben dol op kikkererwten. Nu zijn ze ook nog eens gezond. Ze bevatten veel eiwitten, ijzer en B-vitamines. Dankzij deze samenstelling zijn ze dan ook geweldig als een volwaardige vleesvervanger.
Er zit nog een leuk stofje in, tryptofaan, en dat stofje maakt serotonine aan in je lichaam. Ze zeggen dat serotonine je stemming verbetert. Dus als je een paar sjagerijnige mensen thuis hebt rondlopen....maken dit gerecht! Dit recept is zeer budgetvriendelijk en toch vers en smaakvol!

Let's cook!






Ingrediënten:

4 vastkokende aardappelen (1,2 kg) in stukjes van 2,5 cm
4 eetl olijfolie
1 eetl komijnzaad
2 eetl knoflook geplet en fijngesneden
1 rode ui fijngehakt
3 stengels bleekselderij fijngehakt
1 grote rode peper fijngehakt                                                                                                          
1 rode paprika zaadjes verwijderd en fijn gesneden
1 eetl tomatenpuree
2 blikken kikkererwten van 400 gr, uitgelekt en afspoelen onder de kraan
120 gr vers spinazieblad
200 gr zure room
1 tl gerookt paprikapoeder, pimenton
1 eetl gehakte verse tijmblaadjes

Methode:

Verwarm de oven voor op 200 ⁰C. Doe nu 2 ⅟₂ eetl olie in een ovenschaal en verhit gedurende 5 minuten. Voeg de stukjes aardappel toe  en roer door de hete olie. Voeg zout toe. Bak de aardappeltjes gedurende  20 minuten in de oven.
Verhit intussen  de rest van de olie in een koekenpan en voeg hieraan de ui, rode peper, bleekselderij en paprika toe . Laat dit in 10 minuutjes zacht worden.
Voeg dan de tomatenpuree toe en het paprikapoeder en roer alles nog 5 min door. Doe nu de kikkererwten en de zure room in de pan en roer voorzichtig 2 minuten alles door. Als laatste gaat de spinazie in de pan erbij. Roer deze erdoor heen totdat de spinazie is geslonken. Breng op smaak met zout en peper.

Als de aardappeltjes 20 minuten in de oven staan, haal dan de schaal eruit en voeg komijnzaad en knoflook toe. Roer met een grote lepel alles door elkaar en zet de schaal nog 15 minuten in de oven.
Indien nodig voeg nog wat extra olijfolie toe.

Serveer de aardappeltjes samen met de kikkererwten op een groot bord.



I love chickpeas. That's a good thing because they are very healthy. They contain protein, a lot of vitamin -B, iron, folate and they are excellent as a meat substitute. It also contains tryptophan, which makes serotonin for your body. And it is said that serotonin will put you in a better mood! So.. if you have cranky people in the house...you should definitely make this recipe!
This recipe is also a very budget friendly one. Another advantage.

Let's cook!

Ingredients:

4 big potatoes (1,2 kg) cut in little pieces of  3 cm
5 tablespoons of olive oil
1 tablespoon of cumin
2 cloves of garlic cut in slides
1 red onion cut into little pieces
1 red bell pepper cut into little chunks
1 chili pepper cut into little pieces
1 tea spoon of smoked paprika
3 stalks celery cut in little chunks
1 tablespoon of tomato paste
2 cans of chickpeas 400 gr drained and rinsed
200 gr sour cream
120 gr spinach leaves
1 tablespoon of fresh thyme

Method:

Heat the oven. 392 ⁰F. Put 2, 5 tablespoon of olive oil in a baking dish. Heat this in the oven for 5 minutes. Add the potatoes and stir. Add some salt and pepper and put the baking dish in the oven for 20 minutes. In the meantime heat the rest of the olive oil in a frying pan and add  the onion, red bell pepper, celery and chili pepper. Let this simmer for 10 minutes until soft. Add the smoked paprika and the tomato paste and stir for 5 minutes. Add the chickpeas and sour cream and stir again until mixed. Now add the spinach leaves and stir until the spinach has shrunk. Add pepper and salt.

Remove the baking dish from the oven after 20 minutes. Add cumin and garlic and stir gently. Add some more olive oil if needed. Put the baking dish back into the oven for another 15 minutes.

Serve the potatoes and the chickpeas on a big plate.




                                                                                                                        Enjoy your meal!

2 opmerkingen:

Bedankt voor je reactie!