zondag 20 maart 2016

Garnalenkroket/Shrimp croquette





Scroll down for english.

Sinner sunday en een heel lekker hartig recept. Garnalenkroketjes. Ik heb het recept een paar jaar geleden ergens gevonden in een kookblad. Het recept stond midden in een interview vermeld en viel eigenlijk niet zo op . Ik las het en heb het meteen uitgeknipt omdat het echt een recept was wat generatie op generatie was doorgegeven. En dat zijn vaak de beste recepten.
Ik ben als kind vaak in Knokke naar het strand geweest. Heerlijk om daar garnalenkroketjes te eten. Deze garnalenkroketjes doen echt  niet onder voor die uit België!

Het is binnenkort pasen en dit is nou typisch zo'n recept wat je dan met een paasbrunch maakt. Heerlijk. Het recept leent zich voor een lunch maar ook voor een diner. Vul het gerecht aan met lekker brood en een salade.

Lets Cook!





Ingrediënten:

250 gr Hollandse garnalen
100 gr champignons, fijngehakt
2 sjalotjes, fijngehakt
75 gr roomboter
10 gr roomboter
half bosje peterselie fijngehakt
60 gr bloem
2 dl visbouillon van tablet
sap van 1 citroen
2 eiwitten, losgeklopt
100 gr paneermeel
zout/peper

Methode:

Verwarm 10 gr roomboter in een pan en bak hier de sjalotjes glazig in.Voeg nu de champignons, garnalen en peterselie toe en bak ze drie minuten mee. Zet de pan even apart.

Smelt nu 75 gr boter in een pan en voeg bloem toe en laat twee minuten meegaren.Roer in delen de bouillon erbij zodat er een gladde saus onstaat. Voeg nu het garnalenmengsel toe en breng de ragout op smaak met citroensap, zout en peper. Spreid de ragout uit op een platte schaal  en dek af. Laat deze afkoelen in de koelkast. Dit duurt ongeveer een uur.








Haal de ragout na één uur uit de koelkast. Vul een soepbord met de geklopte eiwitten en een ander soepbord met paneermeel. Neem nu elke keer één flinke eetlepel van de koude ragout en vorm er kleine kroketjes van. Rol ze eerst door het eiwit en dan door het paneermeel. Doe dit totdat alle ragout op is. Leg nu de kroketjes minstens drie uur afgedekt in de vriezer.



Bak de kroketjes 6 minuten in een frituur op 185  C. Serveer met peterselie en schijfjes citroen.



Sinner sunday and I am in the mood for comfort food. I found this recipe while a was reading an interview in a cooking magazine. The recipe wasn't marked or anything, it was told in a story about cooking and it was told that this recipe was transmitted from generation to generation. And these recipes are the best! So I tore the page out of the magazine and kept it in a drawer until easter came along. This is a perfect recipe for an easter brunch. It is light, it is crispy, it is perfect with a nice glass of white wine and some friends at your table. You can also eat this for  a family dinner and serve it with some bread and salad. Kids will definitely love it. My youngest one...she only eats the
croquette when the croquette is homemade by me. She even doesn't like to eat it in Belgium! That's a big compliment for this recipe isn't it?

When I was a kid we used to go to the beach in Belgium a lot, in Knokke. I often ordered the shrimp croquette for dinner. It was delicious. The taste of shrimp was intense because the croquette was really filled with shrimps and not only filled with flour. When you add some lemon the taste is just perfect.This recipe must have started somewhere in Belgium because it is really good.

Lets cook!

Ingredients:

250 gr dutch shrimps
2 shallots cut into little pieces
75 gr butter
10 gr butter
100 gr mushrooms chopped into little pieces
a half bunch of parsley chopped
60 gr flour
2 dl fish broth
juice of 1 lemon
2 egg whites beaten
100 gr bread-crumbs

Method:

Heat 10 gr of butter in a pan and fry the onion for 5 minutes. Add the mushrooms, shrimps  and parsley and fry another 3 minutes. Put pan aside for a minute.

Heat 75 gr of butter in a pan and add flour. Stir for 2 minutes.Add the fish broth slowly while stirring.
The sauce must be smooth and thick.Add the shrimp mixture and season with salt, pepper and lemon juice. Take a big plate and spread out the ragout. Let it cool in the fridge for at least one hour.

Take two bowls. Fill one with 100 gr of bread-crumbs and the other with two beaten eggs.
Take one big tablespoon of ragout  and form a little shrimp qroquette.  Roll croquette first over the egg white, than over the bread-crumbs until the ragout is gone. Put the littlle qroquettes in the fridge on a big plate or in the freezer for at least 3 hours.

Heat the fryer at 356  F. Fry for 6 minutes until crisp.
Serve with parsley and lemon.











                                                                                                                               Enjoy your dinner!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie!