maandag 28 maart 2016

Lamscurry/lamb curry





Scroll down for english.

Lam eten hoort echt bij Pasen bij ons thuis. De ene keer zet ik een grote lamsbout op tafel, de andere keer lamsgehakt, en dit jaar een lamscurry. Ik ben dol op curry, ik zou het op elk moment van de dag kunnen eten! Deze curry is één van mijn favorieten. Echt erg smakelijk! De mix van kruiden is echt geweldig in combinatie met het lam. Deze is helemaal niet spicy dus ook geschikt voor kinderen. Mijn kinderen hebben mij gesmeekt om de curry te maken met Pasen. Ik dacht nog wat over te houden voor een dagje later maar alles was op!

Je kan de curry serveren met rijst of naanbrood.

Lets cook!





Ingrediënten voor 4 tot 6 personen:

lamsbout van ongeveer 1,4 kg in stukken van 2 cm gesneden

Kruidenmix:
2 eetl venkelzaad
2 eetl korianderzaad
2 eetl komijnzaad
½ eetl zwarte peperkorrels
½ eetl fenegriekzaad
1 kruidnagel
½ kaneelstokje
2 kardemonpitten
zout en peper

Pasta:
stuk gember  5cm, fijngesneden
2 rode uien, fijngesneden
10 tenen knoflook, fijngesneden
1 bosje koriander, fijngesneden
2 rode pepers, fijngesneden

2 blikjes tomaten in stukjes (400 gr)
3 dl bouillon
half bosje munt, fijngesneden
3 dl yoghurt
 2 eetl olijfolie/ kokosolie
2 blikken kikkererwten (uitlek gewicht 240 gr)
250 gr verse spinazie

Methode:

Pak een koekenpan en rooster alle ingrediënten van de kruidenmix  vijf minuten in de pan op een matig vuurtje. Roer goed door zodat de kruiden niet verbranden.
Doe nu de ingrediënten van de pasta in een keukenmachine of hakmolen. Ik pak altijd de hakmolen van mijn staafmixer. Pureer de ingrediënten van de pasta  en voeg de kruidenmix toe. Pureer totdat je een mooi glad currymengsel hebt.

 Vewarm de oven op 170 ⁰C.
 Pak een grote braadpan en verhit hier twee eetlepels kokosolie in. Bak hier het currymengsel ongeveer drie minuten in. Roer de hele tijd goed door. Doe nu de tomaten en de bouillon erbij. Breng aan de kook, dek de pan af met aluminiumfolie en zet de pan 1½ uur in de oven. 'De curry krijgt nu een intense smaak.

Haal de curry uit de oven en bak het lamsvlees in een beetje olie in een koekenpan goudbruin. Omdat het best wel wat vlees is zal je het in twee etappes moeten bakken. Giet dan wel de olie en sappen na de eerste ronde uit de pan anders ga je het vlees stoven in plaats van mooi bruin bakken.
Voeg het lamsvlees aan de curry toe, roer goed door en laat het vlees 1½ uur sudderen op  het gasfornuis zodat het mooi zacht wordt.
 Laat de kikkererwten goed uitlekken in een vergiet en doe deze bij de curry. Roer voorzichtig door.  Voeg nu ook de spinazie toe en roer weer voorzichtig door. Voeg nu koriander en munt  toe, maar laat wel wat over ter garnering. Laat de curry nog 10 minuten sudderen.

Bak intussen wat naanbrood in de oven of kook wat rijst.

Serveer de curry in een kommetje of op een groot bord. Garneer met munt en koriander. Schep er een lepel yoghurt overheen indien gewenst.







With Easter we always eat lamb for dinner. I have made all kinds of recipes with lamb with Easter and this year my son was begging me to make lamb curry because he loves it so much. I really love curry. I can eat it any time of the day! This curry is absolutely delicious because of the right combination of herbs and the lamb. It is not spicy so kids friendly. I thought I would have some leftovers for another day but the pan was empty and almost clean!
You can serve this curry with naan bread or some rice.

Lets cook!

Ingrediënts:

Leg of lamb 1,4 kg, cut into pieces of 2 cm

Mixture of herbs:
2 tablespoons coriander seeds
2 tablespoons fennel seeds
2 tablespoons cumin
½ tablespoon fenugreek seed
½ tablespoon black peppercorns
1 clove
½ cinnamon stick 
2 cardamom pods
salt/pepper

pasta:
ginger 5 cm, cut into little pieces
2 red onions, cut into little pieces
10 garlic  gloves, cut into little pieces
2 chili peppers, cut into pieces
bunch coriander, cut into little pieces

2 cans of tomatoes
3 dl yogurt
half bunch of mint
3 dl broth
2 tablespoons olive oil/coconut oil
2 cans chickpeas 
250 gr spinach

Method:

 Preheat the oven at 338  F.
 Heat a frying pan at medium heat at a stove. Add the herb mixture and fry for 5 minutes while stirring.
Take a blender and blend the ingredients of the pasta. Add the fried herb mixture and blend until smooth. Now you have a smooth curry paste. 
Take a casserole and heat two tablespoons of oil in the pan. Add the curry paste and fry for five minutes at a medium heat.  Cover the casserole with tinfoil and put in the oven for 1½ hour to intensify the flavors.

 Remove the casserole from the oven after 1½ hour .Fry the lamb in a frying pan until golden brown. Add the lamb to the curry paste and stir well. Let the pan simmer for one and a half hour. The meat must be soft.
Take the chickpeas and let them drain in a colander. Add chickpeas,  spinach, coriander and mint to the lamb curry. Leave some coriander and mint for garnish. Let it simmer for ten minutes.

In the meantime you can bake some naan bread in the oven or cook some rice.

Serve the curry in a little bowl or on a big plate. Garnish with coriander and mint.Serve with naan or some rice. You can add a tablespoon of yogurt to the curry if you like.









                                                                                                                 Enjoy your dinner!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie!