vrijdag 6 mei 2016

Caponata uit Sicilië/Caponata from Sicily


Scroll down for english.

Bijna iedereen kent de film ratatouille. Over de rat die graag een geweldige kok wil worden. Erg leuke film vond ik dat.  Hij maakt in de film ratatouille. Dat is een heerlijke groenteschotel.
Makkelijk, gezond en snel klaar. Ik maak het al jaren eigenlijk. Nu kwam ik laatst een recept tegen van ratatouille maar dan uit Sicilië. Dit heb ik uitgeprobeerd en er een beetje mijn eigen draai aan gegeven.

De smaak is echt geweldig en doet mij echt denken aan Italië. Ik heb het gerecht gemaakt met pasta ernaast maar je kan het ook als lunch eten. Heerlijk fris en gezond! En als je gaat barbecuen met het mooie weer is het een ideale side dish naast een lekker stukje vlees.

Lets cook!




Ingrediënten voor 4 á 5 personen:

3 sjalotjes in ringen gesneden
4 stengels bleekselderij in kleine boogjes gesneden
4 grote tomaten, ontzaad en in kleine stukjes gesneden
3 aubergines in blokjes van 2 cm gesneden
100 gr groene olijven, ontpit en in kleine stukjes gesneden
2 eetlepels kappertjes
2 eetlepels pijnboompitten
2 eetlepels rozijnen
4 eetlepels olijflie of kokosolie
50 ml rode wijnazijn
half bosje platte peterselie fijn gesneden
zout/peper


Methode:

Verhit drie eetlepels olijfolie of kokosolie in een grote koekenpan en bak de aubergines hier in gedurende tien minuten. Voeg een beetje zout en en peper toe en haal de pan van het vuur.

Kook één liter  water in een waterkoker en giet dit over in een pan. Voeg een theelepel zout toe aan het water. Zet de pan op het vuur en als het water weer kookt doe je de bleekselderij in de pan en blancheer je de bleekselderij gedurende drie minuten. Doe de bleekselderij in een vergiet en laat goed uitlekken.

Verhit nu één eetlepel olijfolie in een kleine koekenpan en bak hier de sjalotjes glazig in.
Voeg nu de ui en bleekselderij toe aan de aubergines in de grote koekenpan en zet deze weer op het vuur. Voeg ook de olijven, stukjes tomaat en de azijn toe .Roer alles voorzichtig door en laat vijf minuten op een zacht pitje pruttelen.

Zet intussen een kleine koekenpan op het vuur en rooster hierin de pijnboompitjes.

Haal de caponata van het vuur en laat de groenteschotel een beetje afkoelen en meng dan de rozijnen, kappertjes en de fijn gesneden peterselie door de salade.

Serveer de caponata op een mooie schaal en garneer mer pijnboompitjes.




Everyone knows the movie Ratatouille. Great movie about a rat who wants to become a famous french cook. He cooks delicious  ratatouille in the movie.
I started to make ratatouille years ago, when I was still a student. It is easy to make, healthy and not expensive. When I was reading the other day I came across a recipe for ratatouille from Sicily. I have tried it out and made some changes to the recipe to make it my own. The vegetable dish turned out to be delicious. It is really fresh and reminds me of Italy. I served some pasta on the side but you can eat this as a salad for lunch, or as a vegetable dish while barbecuing.

I am definitely going to make the caponata again!

Lets cook!




Ingredients for 4 to 5 people:

3 shallots, cut into rings
4 celery stalks cut into thin loops
3 aubergines cut into cubes of 2 cm
4 big tomatoes, seeds removed and cut into little pieces
100 gr green olives, pits removed and cut into little pieces
2 tablespoons raisins
2 tablespoons pine nuts
50 ml red wine vinegar
2 tablespoons capers
4 tablespoons olive oil or coconut oil
some flat leaf parsley
pepper/salt

Method:


Heat three tablespoons of olive oil in a big frying pan. Add the aubergine and bake for ten minutes. Add some pepper and salt and take the pan from the heat and put aside for a moment.

Bring one liter of water to the boil, add salt to the water and cook the celery for just three minutes.
Drain the celery and let it cool for a bit.

Now add one tablespoon of olive oil to a little frying pan and fry the onions for three minutes. Add the onions to the aubergine, put the pan back on the stove again and add the celery, olives and tomatoes. Add the vinegar and stir gently. Let the vegetables simmer for five minutes.
Remove from the stove and let it cool for a bit.

In the meantime heat a little frying pan and  roast the pine nuts.

Now add raisins,capers and parsley to the caponata. Stir again.

Serve the vegetables on a big plate and garnish with roasted pine nuts.






                                                                                                                      Enjoy your meal!




Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie!