zaterdag 15 oktober 2016

Warme Caprese salade/ Hot Tomato Caprese Salad


Scroll down for english.

Mijn oudste dochter gaat naar Milaan voor twee weken (ik ga haar enorm missen ) en ik moest ineens weer denken aan onze vakantie aan het Como meer. Het Como meer ligt best dichtbij Milaan en ik hoor vaak van mensen die in Milaan wonen dat ze er "eventjes" heen gaan en dan ben ik echt jaloers!
We zijn er al best vaak op vakantie geweest maar het is nog altijd genieten. Dat komt natuurlijk ook door het eten, echt één van de belangrijkste factoren van het kiezen van een vakantie bestemming voor mij. Ja..echt waar! Sommige landen zijn enorm mooi, maar als ik  dan aan  het type eten denk heb ik al geen zin meer om te gaan. Ja, dat vinden vast veel mensen een idioterie van mij...maar ik heb ervaren dat ik een vakantie toch echt als minder prettig ervaar als het eten niet lekker is.
Ieder zijn ding zullen we maar zeggen!

Dit gerecht heb ik gemaakt toen we in Varenna waren. In een super appartement, met een kleine maar fijne keuken. Een makkelijke, maar echt italiaans getinte salade. Wat smaakte die toch lekker zo na een dagje zon aan het meer, en  met dat glaasje italiaanse rode wijn...Denk dat ik de salade komende week nog eens maak. Ook al is het herfst. Wat maakt dat nou uit?

Lets cook!




Ingrediënten voor 4 personen:


8 vleestomaten in plakken gesneden
3 bollen buffel mozzarella, in plakken gesneden
3 tenen knoflook, geplet en fijn gesneden
1 eetlepel balsamico azijn
1 theelepel zout
5 eetlepels olijfolie
15 blaadjes basilicum

Methode:

Vewarm de oven voor op 180 ⁰ C.

Pak een ronde ovenschaal of taartvorm. Leg de plakjes tomaat  en buffel mozzarella in de ovenschaal. Twee plakjes tomaat en dan één plak mozzarella. Herhaal dit totdat alles op is. 
Maak een dressing van de olijfolie, azijn en zout. Giet dit over de tomaat en mozzarella heen.
Verdeel de knoflook over de tomaten, maar zorg dat ze in de dressing liggen anders verbrandt de knoflook.

Zet de schaal 15 minuten in het midden van de oven.
Haal de warme Caprese Salade uit de oven en garneer met blaadjes basilicum.





My oldest daughter is going to Milan for two weeks ( I am going to miss her a lot ) and I had to think about our holiday at lake Como. Milan is so close to lake Como and you can easily visit the lake just for the weekend. It makes me jealous! It is so beautiful there... We have been there a couple of times over the years and are always longing to go back. That is because of the lake.. but also because of the food. Weather is an important factor when you go on a holiday, but food is a major thing for me! If I do not like the type of food in a country..I do not want to go there. It just spoils my holiday. I know some people will think I am a complete idiot for saying this but I do say this from experience!
In the past..and I do say in the past...I know a lot has changed..but years ago I went on holiday to Great Britain. I love Great Britain, the countryside is just so beautiful. But I did not enjoy the food. Not at all. I did not had a lot of money back then so had to eat a lot of pub food and could not afford to eat in a restaurant. And dinner was so bad that I decided to take the afternoon tea every day so I could eat some delicious sandwiches and scones to fill my stomach up with some proper food.
I know a lot has changed since then.. so we went on a holiday to Great Britain again and had a splendid holiday. Because of the beautiful countryside and because of the delicious food! But the food made all the difference in the world for me!

So this salad is a throwback to a very nice holiday, with spectaculair views,great weather and delicious food. I made this salad in a small but very nice kitchen. It tasted so good after a long sunny day at the lake with a nice glass of Italian wine! I think I am going to make this salad again next week. I do not care if it is autumn or not!

Lets cook!


Ingredients for 4 people:

8 big tomatoes, cut into slices
3 big pieces of buffalo, cut into slices
3 gloves of garlic, cut into pieces
1 tablespoon of balsamic vinegar
1 teaspoon salt
5 tablespoons olive oil
12 basil leaves

Method:

Preheat the oven at 356 ⁰ F.
Take an oven dish and divide the tomatoes and Mozzarella. Two slices of tomato first, then one slice of Mozzarella. Repeat until every tomato is gone.

Make a dressing of olive oil, balsamic vinegar and salt. Pour the dressing over the salad.
Garnish wit garlic. Make sure the garlic is covered with oil or it will burn.

Put the oven dish into the oven for 15 minutes.
Garnish wit some basil leaves.



                                                                                                                     Enjoy your dinner!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie!