zaterdag 4 juni 2016

Venkelsalade met ham/ Fennel salad with ham


Scroll down for english.

Een frisse salade voor een warme en zonnige dag. Makkelijk te maken en gezond. Venkel is goed tegen spijsverteringsproblemen, stimuleert de aanmaak van moedermelk en geeft een frisse adem.
Deze salade is zo gemaakt en is heerlijk om buiten te eten. Ik serveer dit met gekookte magere ham omdat het een hele lekkkere combinatie is. Als je last hebt van acne kan je beter geen varkensvlees eten en kan je het vlees ook vervangen door gerookte zalm. Dat is ook een goede combinatie met de kruiden.

Lets cook!




Ingrediƫnten voor 4 personen:

2 dl witte wijn
1 tl zout
2 laurierblaadjes
5 peperkorrels
1 theelepel korianderzaadjes
3 takjes tijm
3 eetlepels citroensap
2 eetlepels olijfolie
2 venkelknollen
half bosje platte peterselie , fijngesneden
200 gr gekookte ham in reepjes gesneden

Methode:

Maak de venkelknollen schoon en houd het venkelgroen apart. Snijd de venkel in dunne plakjes.
Breng de wijn aan de kook met zout, laurierblaadjes, koriander, tijm en peperkorrels. Doe de venkel in de pan laat even meekoken en zet de pan dan van het vuur. Laat alles een beetje afkoelen.

Haal de venkel met een schuimspaan uit de pan en laat even op een bord uitlekken.

Breng nu weer de wijn aan de kook en meng er wat olijfolie door.

Breng de venkel op smaak met het citroensap en wat zout. Verdeel de venkel over vier grote borden en voeg de gekookte ham toe. Schenk ongeveer een eetlepel witet wijn dressing over de venkel en garneer de salade met peterselie en wat van het venkelgroen.






Today it was a warm and sunny day.Finally there was some sun! I was very happy with the weather but had no time to really enjoy it. Tomorrow we are celebrating the birthday of my oldest daughter with some friends and family. So I was busy doing groceries and making preparations for a nice family dinner tomorrow.

Since I didn't see much of the sun today I decided to have dinner outside. Make a nice salad to enjoy in the sun. I made a salad with fennel. I really enjoyed sitting outside for a while!Breath in some fresh air and look at all the plants that are starting to grow now. It is good for the constipation, menstrual disorders, flatulence, good for a fresh breath, reduces high blood pressure and it is good for the eyes.

I made the salad with some lean cooked ham but the herbs also go well with smoked salmon. If you do have skin problems it is better not to eat any pork. It is a delicious salad and it is easy to make.

Lets cook!

Ingredients for 4 people:

1 teaspoon salt
2 bay leaves
2 dl white wine
5 peppercorns
1 teaspoon coriander seeds
3 thyme sprigs
3 tablespoons lemon juice
2 tablespoons olive oil
200 gr lean cooked ham
half bunch of parsley, cut into tiny pieces
600 gr fennel

Method:

Clean the fennel and cut into thin thin slices. Keep some fennel green and put it aside.
Bring the white wine to a boil with the bay leaves, peppercorns,coriander seeds, thyme sprigs and salt. Put the fennel in the pan and let it cook for two minutes. Remove the pan from the stove and let it cool for a bit.

Now remove the fennel with a skimmer and put it on a big plate.
Add some salt and lemon juice.

Bring the white wine to a boil again and add some olive oil.

Divide the fennel and ham among the plates and pour a tablespoon of the white wine dressing over the salad. Garnish with some parsley and fennel green.







                                                                                                                              Enjoy your dinner!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie!