zondag 21 februari 2016

Apple crumble


In het weekend heb ik meestal wat meer tijd om te koken en kan ik mij wat meer uitleven in de keuken. Ook probeer ik doordeweeks eigenlijk  vooral gezonde maaltijden op tafel te zetten. Maar op zondag eten we óf een sinner breakfast óf  we eten een wat rijker gerecht in de avond.
De ene keer zal ik dus een ontbijt recept posten, de andere keer een diner of zoals nu een heerlijk dessert. Overigens is deze warme apple crumble ook erg lekker bij een kopje thee of koffie in de middag! Dit recept is echt heel makkelijk en in een mum van tijd gemaakt.


Ingrediënten:

120 gr zelfrijzend bakmeel
90 gr boter, koud, in blokjes gesneden
3 eetl lichtbruine basterdsuiker
3 eetl suiker gemend met het merg van een half vanillestokje
750 gr appels
kaneel
sap van een halve sinaasappel
flinke klont boter
3 eetl  gewone suiker
bakvorm 22 bij 22 ongeveer ( bodem ingevet met boter)


Methode:

Doe de bloem in een kom en voeg een snufje zout toe. Doe er de koude blokjes boter bij,  de basterdsuiker en de suiker met vanillemerg. Meng met je handen alles door elkaar en wrijf met je vingertoppen door het meel. Het mengsel moet tussen je wijs- en middelvinger langs de binnenkant van je duim glijden. Het deeg moet korrelig worden, niet  een dikke bal! Het is immers  een crumble pie.
Als je een mengsel hebt van allemaal kleine balletjes dan dek je het af en zet je het voor 15 minuten in de koelkast.

 Verwarm je oven voor op 190 °C graden. Schil nu de appels en snij deze in kleine partjes. Laat een flinke klont boter smelten in een koekenpan en voeg de stukjes appel toe. Roer dit 2 minuten door en voeg de 3 eetl suiker toe samen met  het sinaasappelsap. Roer dit nogmaals 2 minuten door en haal van het vuur af. Giet dit appelmensel direct in je bakvorm. Pak nu het  deeg uit de koelkast en verdeel dit over het appelmengel. Schuif de vorm op een oventray en bak de taart in 25 minuten in het midden van de oven op 190 °C graden gaar.


Als ik deze apple crumble als dessert  geef, dan dien ik de crumble op met een bolletje vanille ijs op het bord.  Dat maakt het echt helemaal af. Niets zo heerlijk als een lepel met warme  apple crumble met smeltend vanille ijs on top in je mond! Een echte sinner's day...


                                                   
                                             Enjoy the pie!

1 opmerking:

Bedankt voor je reactie!