woensdag 28 september 2016

Hasselback aardappelen/ Hasselback potatoes


Scroll down for english!

Een vriendin vroeg mij eens wat ze toch anders kon doen met aardappelen. Ze kookt of bakt ze altijd maar dat vindt ze een beetje saai worden. Ik vind dit recept daarom erg  leuk. Het maakt het eten van de aardappel een feestje. De aardappels zien er leuk uit en smaken heerlijk doordat je inkepingen maakt en ze daarna in de oven doet. Het recept komt uit Zweden. Weer eens wat anders dan zweedse gehaktballetjes van ikea :-)

Ik gebruik meestal nieuwe aardappeltjes of gewone vastkokende aardappelen.  Niet te klein, niet te groot...midden maatje. Anders duurt het wel erg lang met bakken in de oven. En zorg uiteraard wel dat ze allemaal een beetje hetzelfde formaat hebben anders zijn de aardappelen niet tegelijk gaar.

Ik heb er een sausje bijgemaakt op basis van cream cheese met uitgebakken bacon maar je kan uiteraard ook een ander sausje erbij verzinnen.

Ik maak dit ook wel eens als ik vrienden te eten heb. Het is een leuk bijgerecht en lekker makkelijk.

Lets cook!




Ingrediƫnten voor 4 personen:

16 middelgrote ovale aardappelen
50 gr roomboter
5 eetlepels olijfolie
zeezout
250 gr stukjes bacon of magere spek

Sausje:
2 eetlepels cream cheese of andere roomkaas
1 eetlepel mayonaise
1eetlepel yoghurt
peper/zout


Methode:

Verwarm de oven voor op 200 ⁰ C.

Boen de aardappelen schoon.
Nu komt de truc..Pak een eetlepel en leg daar een aardappel op. Maak nu  inkepingen met een scherp mes  in de aardappel. Zorg dat je niet door de aardappel heen snijdt. Als het goed is houdt de holte van de eetlepel het mes op het laatst een beetje tegen. Dat is dus het trucje van de aardappel op de lepel! 

Het insnijden van de aardappel is dus eigenlijk het meeste werk. Daarna..echt easy does it!

Pak een ovenschaal en verdeel de boter en olijfolie  over de schaal. Leg nu de aardappelen met de ingesneden kant in de schaal. Zet de schaal in de oven en wacht totdat de boter en de olie gaan sissen.
Haal de schaal even uit de oven en draai alle aardappelen voorzichtig om. Goede kant naar boven wijzend dus.

Schep nu de gesmolten boter en olijfolie over de aardappelen heen en zet in het midden van de oven gedurende ongeveer 40 minuten. 
Check even of ze gaar zijn. Het kan zijn dat ze nog 10 minuten langer moeten.

Intusssen kan je het sausje maken.


Verhit een kleine koekenpan en bak de bacon stukjes uit.
Laat afkoelen op een bord met keukenpapier.

Haal de aardappelen uit de oven en bestrooi met zeezout.

Meng de ingrediƫnten voor het sausje en breng op smaak met zout en peper.
Bestrooi met uitgebakken bacon.

Dit is een heerlijk bijgerecht bij een stukje vlees of vis op tafel!



I have a friend who says that potatoes are so boring. You bake them or you cook them she says.That is about it. I told her that even eating potatoes can be fun!
She asked for a recipe. This is the first one that came in mind. It always makes me so happy when I see the result coming out of the oven!
My kids love, love, love these potatoes! They eat them like I have given them some french fries.

I use new potatoes or just regular ones that are not too big, not too small...Just an in between size. Be aware that all the potatoes have to be around the same size otherwise one will be cooked and the other not. And if you use real big potatoes the cooking time will be much longer.

The taste is really great and it is quite easy to make. Most of the work is preparing...The cutting of the potatoes. But they will taste so good that you will be glad you put that much time in cutting the potatoes. If the kids are a bit older you can ask them to help you .They will be proud when they see the result coming out of the oven!

I made a sauce with cream cheese and bacon bits. But you can make the sauce any way you  like of course.

Lets cook!

Ingredients for 4 people:

16 potatoes
50 gr butter 
5 tablespoons of olive oil
bit of pepper and salt

250 gr of bacon

for the sauce:

1 tablespoon of mayonaise
 2 tablespoons cream cheese
1 tablespoon yogurt

Method:

Preheat the oven at 392 ⁰ F.

Here is the whole trick...Take a tablespoon, put the potato on top of the spoon and start to cut the potato.
The cavity of the spoon will help you not to cut the potato until you reach the bottom.
Repeat this procedure with all the potatoes.



Take an oven dish and divide the butter and the olive oil.
Now add the potatoes with the incisions facing the bottom and put them into the oven until you hear the butter is sizzling hot.

Take the dish out of the oven for a minute.
Turn the potatoes around. The good side must be facing upwards now!

Pour some sizzling hot butter and olive oil into the incisions and put into the middle of  the oven for 45 minutes again. 

If they are done  give them a  bit of a hustle and sprinkle with salt.     

In the meantime you can heat a little frying pan and bake the bacon bits nice and crisp.
Let it cool off on kitchen paper.

Mix all the ingredients for the sauce and season a bit. 

Serve the potatoes with the sauce and garnish with some crispy  bacon.
This will be an excellent side dish with fish or meat on the table.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        


                                                                                                                                                                 



                                                                                                                              Enjoy your dinner!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie!