zondag 11 september 2016

Frambozen-aardbeientaart met Limoncello/ Raspberry-strawberry pie with Limoncello


Scroll down for english.

Als me iets aan Italië doet denken en aan de vakanties bij het Comomeer dan is het wel Limoncello.
Dit drankje krijg je vaak als afsluiting van een diner aangeboden bij een restaurant. Ze serveren het dan echt ijskoud. Het glaasje heeft meestal in de vriezer gestaan en als het buiten warm is dan is het echt heerlijk! Wel sterk spul dus je moet er rustig van nippen en niet het hele glas in één keer achter overslaan.

Vandaag maak ik een taart met Limocello omdat het sinner Sunday is. Met lekkere verse frambozen uit mijn tuin en wat aardbeien. Heerlijk! Ik vind frambozen zo heerlijk en het is zo makkelijk als je er een paar uit je eigen tuin kan halen. Ik denk dat de vogels er inmiddels ook al veel van hebben gegeten want voordat we op vakantie gingen hingen er al heel veel aan de struiken. Daar zie ik nu alleen nog maar kleine stukjes van hangen..Geluksvogels :-)

Hier thuis was ook iedereen een geluksvogel overigens...want iedereen heeft twee stukken taart gegeten! Ze smeekten me om nog een stukje. Dat was voor mij een groot compliment natuurlijk want dat betekent dat de taart lekker was.

Lets cook!




Ingrediënten voor een taart voor 9 personen:

Deeg:

200 gr bloem
50 gr basterdsuiker
125 gr koude boter, in klontjes gesneden
1 eierdooier
2 eetlepels koud water
snuf zout

Vulling:

125 gr frambozen
500 gr aardbeien
10 el limoncello
4 el poedersuiker
1 bakje mascarpone 250 gr
één eetlepel citroensap en het rasp van 1 citroen

Methode:

Doe alle ingrediënten voor het deeg in een kom en kneed dit tot een samenhangend deeg. Vorm er een rol van, een deegworst zeg maar, en rol deze in cellofaan. Leg het deeg minimaal 30 minuten in de koelkast om te rusten.

Intussen kan je vast de vulling gaan maken. Maak de aardbeien schoon en verwijder de kroontjes. Snijd hele grote aardbeien doormidden. Doe de aarbeien in een kom en hussel er 5 eetlepels Limoncello en 2 eetlepels poedersuiker doorheen. Laat de aarbeien nu staan op kamertemperatuur zodat de Limoncello in de aarbeien kan trekken.

Doe de mascarpone in een kommetje en roer deze met een vork los. Voeg citroensap, citroenschil, 5 eetlepels Limoncello en 1 eetlepel poedersuiker toe en roer alles goed door. Het beste is nu de mascarpone terug te zetten in de koelkast tot gebruik zodat die iets steviger wordt.

Verwarm de oven voor op 200  ⁰ C.
Pak een taartvorm van 25 cm doorsnede, vet deze in en bestuif met bloem.
Pak een stuk bakpapier om de taart blind te kunnen bakken.

Haal de rol deeg uit de koelkast en snijd het deeg in plakken. Bekleed de taartvorm met de plakken deeg en duw de plakjes uit tot een geheel. Maak ook een lage opstaande rand van ongeveer 4 centimeter. 
Vergeet niet de bodem meerdere malen in te prikken met een vork  en doe dit ook bij de rand.

Leg nu een vel bakpapier op het deeg en vul met bakknikkers of droge bonen. Het gaat erom dat er gewicht op het deeg drukt tijdens het bakken. 

Zet nu de taartvorm in het midden van de oven en bak de taart 15 minuten. Haal dan de taart uit de oven en til het bakpapier met de bakknikkers eruit. Zet nu de taart terug in de oven en bak de taart nog 15 tot 20 minuten. Bij mij ging het net iets te hard en was 15 minuten genoeg geweest. De laatste minuten even in de gaten houden.

Je kan nu de taart uit de oven halen en laten afkoelen.


Schep vlak voor het serveren de mascarpone in de taartvorm en strijk glad. 
Garneer met aardbeien en frambozen. Bepoeder nog een beetje met één eetlepel poedersuiker om het helemaal af te maken. Dat ziet er echt zomers uit met al dat fruit.

Serveer de taart op een mooi bordje met een glaasje Limocello. Heerlijk als dessert.
Ik eet morgen nog een stukje in de middag met een kopje thee erbij!

               





When I hear the name Limoncello, I must always think of Italy. The Como lake in particular.
If you have dinner there they always give you a glass of Limoncello on the house at the end of the evening. They serve the Limoncello cold, freezing cold. They put the glass in the freezer first.
It is a really nice drink when it is a warm evening. You do have to sip it though because it is a real strong drink.

Because it is sinner Sunday I made a raspberry- strawberry pie with Limoncello today.
I used fresh raspberries from my own garden. I am a real fan of raspberries and it is so nice to just pick them out of your own garden. Although a lot have been eaten by the birds..Lucky birds! They are so quick in finding these delicious fruits.

The birds are not the only lucky ones. My children were too today. They begged me for a second piece of pie because they liked it so much. So the pie is almost gone..But that's a big compliment for me! So I do have to bake another one again and scare the birds away before they eat all my raspberries :-)

Lets cook!

Ingredients for 9 people:

Pastry:
200 gr flour
50 gr caster sugar
125 gr cold butter, cut into cubes
1 egg yolk
2 tablespoons cold water
pinch of salt

Filling:
125 gr raspberries
500 gr strawberries
10 tablespoons Limoncello
4 tablespoons icing sugar
250 gr Mascarpone
1 tablespoon of lemon juice and the zest of one lemon

Method:

Put all the ingredients for the pastry in a bowl and knead the dough until it is binding. Now roll out the pastry until it is kind of a sausage roll. Wrap it up in cellophane an put it in the fridge for at least 30 minutes.

In the meantime you can make the filling.
Clean the strawberries and pick the crown of the strawberries.
Put them in a bowl and mix them with 5 tablespoons of Limoncello and 2 tablespoons of icing sugar.
Put the bowl aside and leave it at room temperature. Let the strawberries soak up the Limoncello.

Now take another bowl and mix the mascarpone with 5 tablespoons of Limoncello, 1 tablespoon of icing sugar, lemon zest and lemon juice with a fork. Put the bowl in the fridge until usage.

Preheat the oven at 392  ⁰ F.
Take a pie tin wit a diameter of 25 centimeters. Grease it with butter and dust with flour.

Take the pastry out of the fridge and cut it into slices. Cover the bottom of the tin with the slices of pastry Divide the pastry with your fingers all over the bottom of the tin. Make also a raised edge of 4 centimeters.
Do not forget to prick the base with a fork.

Now take some greaseproof paper and put it on top of the pastry and fill it up with dry beans. We have to bake the pastry "blind "first. Put the pie tin in the middle of the oven for 15 minutes. Remove the greaseproof paper with the beans and bake the pastry another 15 minutes until it is golden and cooked.
Set aside and let it cool off.

Just before serving take the mascarpone out of the fridge and pour into the pastry case. Divide evenly.
Garnish with raspberries and strawberries and dust with one tablespoon of icing sugar to give it that magic look.

Serve the pie on a nice plate with a cold glass of Limoncello for dessert or do as I am going to do tomorrow with the piece that is left in the fridge....Eat it in the afternoon with a nice cup of tea!



                                                                                                                     Enjoy your dessert!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie!