donderdag 8 september 2016

Falafel in Masala saus/ Falafel in Masala sauce


Scroll down for english.

Ik lig eigenlijk een beetje in de lappenmand en het is nog wel zo lekker weer. Net terug van vakantie, heerlijk uitgerust en dan ineens een enorme keelontsteking. Voel me er echt krakkemikkig door. Ik besloot daarom iets makkelijks te eten vandaag en iets te maken wat een energy boost geeft. Bij mij helpt een beetje spicy eten altijd.
Deze maaltijd is ook heel fijn om te maken als je het enorm druk hebt want je kan veel voorbereiden en je kan de maaltijd makkelijk even opwarmen.
De saus is echt heerlijk, bijna verslavend lekker. Je blijft er maar van snoepen..nog één lepeltje eroverheen..:-)



Lets cook!





Ingrediënten voor 5 personen:

Masala Pasta:

stuk gember van 8 cm, fijngesneden
5 tenen knoflook, fijngesneden
1 grote ui, fijngesneden
1 eetlepel chilipoeder
1 eetlepel kurkuma
1 eetlepel gemalen komijn
1/2 theelepel cayennepeper
3 eetlepels garam masala
2 theelepels zout
1 1/2 theelepel fijngemalen kruidnagel (in een vijzel)
sap van één citroen
1 handvol amandelen
de steeltjes van een klein bosje koriander, fijngesneden

Om er saus van te maken:

3 blikjes tomatenpuree
250 gr  passata di pomodoro (gezeefde tomaten)
250 ml kokosmelk, blik of pakje
125 ml heet water
1 eetlepel kokosolie

350 gr falafel

Methode:

Doe alle ingrediënten voor de Masala pasta in een keukenmachine en maal alles fijn totdat je een smeuïge pasta hebt. Makkelijker kan het haast niet!
Gebruik niet alle pasta zo dadelijk maar bewaar de rest in een schone jampot in de koelkast. De pasta blijft zeker nog 2 weken goed en is ideaal om snel iets te eten te maken.
je kan dit recept varieren door er kip, garnalen of beef bij te doen.

Verhit een eetlepel olie in een koekenpan en voeg 1/4 van de pasta toe. Roer dit nu 3 minuten door totdat de kruiden lekker gaan geuren en voeg dan de tomatenpuree en het water toe. Roer dit 2 minuten door en voeg dan de passata toe. Blijf roeren totdat je een mooie rode saus hebt. Voeg nu de kokosmelk toe. Begin eerst met 125 ml en roer door. De saus dikt in als je deze even laat pruttelen op een klein pitje. Ik vond 125 ml kokosmelk al genoeg maar als je de saus romiger wilt maken of iets milder van smaak voeg dan het hele blikje kokosmelk toe.

Laat de saus 10 minuten indikken.

Bak intussen de falafel in een koekenpan. Ik had deze keer gewoon kant en klare gekocht maar je kan de falafel natuurlijk ook zelf maken.

Ik heb het gerecht gegeten met zilvervliesrijst en een beetje verse spinazie die ik even heb gewokt. Erg lekker.

Pak een paar mooie kommetjes, doe er de rijst in, giet er de heerlijke Masala saus over en garneer met falafel.


I am feeling a bit ill since a couple of days. I have a really soar throat and it is not going any better.
It is so weird...I just came back from my holiday, felt well-rested and energetic and suddenly there it was..a really soar throat. A huge bummer...

So today I decided to prepare something easy, healthy and a bit spicy because most of the time this kind of food will give me an energy boost.

The sauce is really delicious and addictive...can't stop eating it.
Do not use all the Masala paste at once but keep the rest in a jar in the fridge. You can use it for another meal and vary a little with the ingredients. You can use chicken, prawns or beef.
You can keep the paste in the fridge for two weeks.

Lets cook!

Ingredients for 5 persons:

Masala Paste:

8 cm piece of ginger cut into little pieces
5 cloves of garlic, cut into little pieces
1 big onion, cut into little pieces
1 tablespoon chili powder
1 tablespoon turmeric
1 tablespoon cumin
1/2 teaspoon cayenne pepper
3 tablespoons garam masala
2 teaspoons salt
1 1/2 teaspoon ground cloves
juice of one lemon
a handful of almonds
the stems of cilantro chopped into pieces

To make sauce of it:

3 little cans of tomato paste
250 gr passata di pomodoro
250 ml coconut milk
125 ml hot water
1 tablespoon of coconut oil

350 gr falafel

Method:

Put all the ingredients for the Masala Paste in a food processor and blend until the paste in smooth.
How easy can it be?

Now heat the oil in a frying pan and add 1/4 of the paste. Not more.. the rest you will store in the fridge. Stir the paste for 3 minutes and add the tomato paste and water. Stir two minutes more. The smell will be delicious. Add the passata and stir until you will have a nice red sauce.
Add 125 ml of coconut milk and stir until your sauce is nice and golden. Let the sauce simmer for 10 minutes. It will thicken.

I only used 125 ml of coconut milk. But if you want the sauce to thicken more or you think the sauce is to spicy for you, add another 125 ml.

In the meantime you can prepare the falafel in a frying pan. I bought falafel ready to bake, but you can make the falafel yourself of course.

I served the dish with brown rice and some fresh stir fried spinach. Delicious!

Take some nice bowls, fill them up with some rice, pour the Masala sauce on top and garnish wit falafel and some stir fried spinach.






                                                                                                                       Enjoy your dinner!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie!