zondag 3 juli 2016

Red velvet cake


Scroll down for english.

Vandaag weer een echt sinner Sunday recept op mijn blog! Ik wilde al heel lang een keer een red velvet cake maken. Als ik in Amerika ben en weer eens in een kookwinkel verzeild raak bieden ze vaak  red velvet cupcakes aan. Prachtig rood van kleur en ze smaken echt geweldig.
Of je krijgt zo'n cupcake die als je er in bijt ineens prachtig rood van binnen is en gevuld is met een heerlijke botercrème.

Even geleden zag ik een red velvet cake voorbij komen tijdens een kookprogramma en die zag er zó prachtig uit! Dat wilde ik ook eens proberen. Ik heb mijn best gedaan en ik vind de taart best goed gelukt zo voor de eerste keer. Leuk voor een verjaardag of gewoon omdat je het leuk vindt om iets speciaals te bakken. Je moet er uiteraard wel even de tijd voor nemen. Maar met deze regen die we nu hebben is daar misschien wel tijd voor. Heerlijk bakken en daarna gezellig een stukje taart bij een kopje thee of koffie!

De smaak van de cake was erg goed. De volgende keer doe ik er wel een extra ei in. In het recept wat ik jullie geef heb ik daar al rekening mee gehouden.

Lets cook!




Ingrediënten:

350 gr witte basterd suiker
350 gr zachte boter
7 eieren
1 theelepel vanilla essence
 mespunt zout
300 gr bloem
50 gr cacao
15 gr baking powder
50 ml red food color

365 gr roomboter
900 gr poedersuiker
110 gr roomkaas, philadelphia bijvoorbeeld

750 gr rolfondant in een leuk kleurtje


Methode:

Verwarm de oven voor op 180 ⁰ C.  Je hebt een springvorm van 23 cm nodigen bakpapier.
Vet de springvorm in met boter. Knip twee cirkels uit het bakpapier die iets groter zijn dan de taartvorm. Leg de eerste cirkel op de bodem van de springvorm en vet deze met boter in. De cirkel zal nu op de bodem vastplakken. Herhaal dit met een tweede cirkel. Zorg dat het bakpapier ook aan de opstaande randen van de springvorm plakt.
Waarom doe je dit? Omdat anders rode vloeistof in je cakevorm komt of op je oventray en dat trekt er dan misschien in. Dat zou zonde zijn van je bakspullen.

Mix nu 350 gr boter met 350 gr basterd suiker in een grote kom.
Voeg de eieren , vanille, zout en bloem toe. Mix alles goed tot een glad mengsel.
Nu kan de cacao en het bakpoeder erbij. Als laatste doe je de rode kleurstof erbij en mix alles nogmaals goed. Het beslag heeft nu een prachtige kleur. 
Doe het beslag in de taartvorm en bak de taart in 65 minuten gaar. De taart is gaar wanneer je een pin in de taart steekt en die er schoon uitkomt. Ik gebruik al jaren een breinaald om dat te testen bij een cake!

Laat de cake 5 minuten afkoelen en verwijder dan voorzichtig de ring van de springvorm.
Laat de cake verder afkoelen.


Intussen kan je de botercrème maken die je als vulling in de cake gaat gebruiken maar waar je ook de hele cake mee gaat insmeren.



Mix 365 zachte boter met poedersuiker en roomkaas. Als je wilt kan je nog een drupje vanille essence tovoegen. Als je botercrème goed zacht is dan dek je deze af met folie. Niet in de koelkast zetten want dan is de crème niet meer goed te gebruiken.



Snijd nu de ronde cake doormidden. Smeer een dikke laag botercrème op één helft en plaats de andere helft er weer bovenop. Nu ga je de hele taart dicht metselen met botercrème zeg maar.

Smeer de hele taart in met een laag botercrème. De hele taart moet er wit uit zien. Doe eerst één laag en zorg dat deze zo glad mogelijk is. Zet nu de taart in de koelkast en laat daar een uurtje staan.



Na een uur smeer je een tweede laag over de hele taart heen en zal je zien dat de taart mooi wit is.
Nu kan je de taart gaan pimpen. Ik heb witte fondant gebruikt maar kies de kleur die je zelf leuk vindt.

Kneed de fondant soepel. Strooi wat poedersuiker op je werkblad en rol de fondant uit tot een grote lap die over je taart past.
Leg de fondant voorzichtig over de taart heen. De botercrème zorgt ervoor dat de fondant beter op zijn plek blijft. Druk nu de fondant zachtjes tegen de taart aan. 
Doe nu wat poedersuiker op je handen en wrijf je handen over elkaar. Ga nu met je handen over de fondant heen en strijk de fondant glad. Zo krijg je een mooie matte finish en eventuele bultjes verdwijnen. Snijd het teveel aan fondant met een scherp mes weg.

Versier de rest van de taart met taart decoraties. 
Ik heb gewoon gebruikt wat ik toevallig in huis had. Ik heb het lint vast gezet met twee spelden.


Je kan de taart zeker vier dagen in de koelkast bewaren en al je een stuk invriest kan je de taart nog drie maanden bewaren.


Today it is sinner Sunday, time for a nice cake!
This is a cake a wanted to make for a long time now. Everytime when I am in the States and I end up in a cooking shop they offer me those red velvet cupcakes. They not only look divine but they taste delicious as well.
Last week I was watching television and they made this red velvet cake during the cooking show.
So I decided it was time for me to give it a try.

I think it worked out well but next time I will add an extra egg to the batter. I already added the egg in the recipe below. The cake tasted delicious and for decoration I used everything I could find in my kitchen :-). It takes some time to make the cake but it is well worth it.
It is nice to bake during a rainy day and eat the cake with a nice cup of coffee or tea. Where I live...it is raining for weeks now...It seems summer is still far away.

You can store the cake for four days in the fridge or you can store a piece in the freezer for up to three months.

Lets cook!



Ingredients:

350 gr caster sugar
350 gr soft butter
7 eggs
1 teaspoon vanilla essence
300 gr flour
pinch of salt
50 gr cocoa powder
15 gr baking powder
50 ml red food color

900 gr icing sugar
365 gr soft butter
110 gr cream sugar
750 gr sugarpaste

Methode:

Use a 23 cm round cake tin.And you need baking paper. Preheat the oven at 356 ⁰ F.
Cut two circles of baking paper, they have to be 5 cm larger than the bottom of the tin. Grease the tin with butter and place one of the paper circles on the bottom of the tin and grease it. Repeat this with the second circle. The upright edge of the baking tin must be covered  with baking paper as well.

Why use the baking paper like this? Because you do not want to spill the red food color in your baking tin or oven tray.

Mix the 350 gr soft butter with the caster sugar in a large bowl. Now add the eggs, salt,  vanilla essence and flour.
Mix this really well. Now add the baking powder and and cocoa powder and mix again. Now add the red food color and mix well until you get a nice red color.

Pour the batter into the tin and bake the cake for 65 minutes. You can check if the cake is ready by inserting a skewer in the middle of the cake. It must come out clean. I always use a knitting needle :-)

Give the cake a rest for five minutes before you take it out of the baking tin.
Now let it cool.


In the meantime you can mix the buttercream.
Mix the icing sugar with 365 gr soft butter and with the cream cheese until smooth.
Cover the buttercream with clingfilm. Do not store in the fridge because it is not easy to use than.


Now cut the cake in half and cover one half with some buttercream and put the other half of the cake back like a sandwich.
Spread buttercream in a thin layer over the surface of the cake. Also the sides of the cake. The whole cake must be white now. Store the cake in the fridge for one hour and repeat the procedure with the buttercream.
The second layer will stick well to the cake because the first layer of cream is cold.

Why cover the whole cake in buttercream? Because the sugarpaste will stay well  in place  on top of the cake.

Now knead the sugarpaste until pliable.
Take some icing sugar and cover your work surface with that. Now roll out the sugarpaste until you have a circle that will cover the cake. Carefully lay the sugarpaste onto the buttercream. Now dust your hands with some icing sugar and press the sugarpaste gently against the cake. Gently rub over the sugarpaste with open hands to make sure the sugarpaste will stick to the buttercream.
Trim the edges with a sharp knife.

Now the fun part..decorating the cake. You can use all kinds of decorations. 
I just used whatever I could find in my kitchen cupboards. I found a ribbon which I fastened with some pins because I was in the mood to make an elegant cake.



                                                                                                                      Enjoy your cake!
                                                                           

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie!