vrijdag 22 juli 2016

Gegrilde zalm met avocadopuree/ Grilled salmon with a purée of avocado


Scroll down for english!

Vrijdag visdag. Dat is lang geleden ontstaan bij de Katholieken maar ik merk dat nog steeds veel mensen zich vasthouden aan deze traditie. Ik niet...maar ik merk wel dat ik juist op vrijdag vaak vis eet. Simpelweg...omdat de visboer dan ineens een groter aanbod heeft qua vissoorten. Jammer dat hij dat niet vaker heeft want dan zou ik echt op andere dagen ook vaker vis eten!

Vandaag heb ik een nieuw recept geprobeerd met zalm. En oh jee.. wat vond ik het lekker!Mijn oudste dochter was ook aangenaam verrast!
We hebben laatst toevallig zalm gegeten in een restaurant, en mijn man zei vandaag dat hij die van mij echt veel beter vond! Als dat geen compliment is...?Wow! Mijn man geeft mij niet snel een compliment en houdt echt van lekker eten. Meestal houdt hij het bij "lekker"als commentaar als hij iets eet en vandaag was hij echt erg enthousiast. Oftewel, dit is een recept waar je gegarandeerd punten mee scoort als je vrienden te  eten hebt.

Lets cook!





Ingrediënten voor 4 personen:

2 avocado's
125 ml karnemelk
2 eetlepels fijngesneden platte peterselie
sap van 2 limoenen
4 ansjovisfilets in olie, uitgelekt
2 tenen knoflook, geplet en fijngesneden
2 lente-uitjes, fijngesneden

2 theelepels gemalen komijn
2 theelepels gemalen koriander
1 eetlepel paprikapoeder
1/2 theelepel cayenne peper

1 eelepel kokosbloemsuiker
600 gr ontvelde zalmfilet
60 ml olijfolie
4 kropjs little gem, in vieren gesneden
wat radijsjes ,in dunne plakjes gesneden


Methode:

Doe de avocado's in de blender met karnemelk, peterselie, het sap van 1 limoen, ansjovis, knoflook en lente-ui. Breng op smaak met peper en zout.

Meng de komijn, koriander, paprikapoeder, cayennepeper  en suiker  in een kom en breng op smaak met peper en zout. Bestrijk de zalm met olie en wrijf dan het specerijenmengsel goed over de hele zalmfilet.

Zet de grill op de heetste stand en leg de vis op een bakplaat die bekleed is met aluminiumfolie.
Gril de vis in 6 minuten gaar. De vis moet van binnen nog rose zijn en aan de buitenkant gekleurd door de specerijen.
Bak de zalm en dek af met de aluminiumfolie voor 5 minuten. Daar kan de vis nog een beetje nagaren.

Verdeel de avocadopuree over de borden, leg daar wat sla en radijsjes op en leg de zalm erop. Besprenkel met olijfolie en limoensap.
Serveer er gebakken aardappel of frietjs bij indien gewenst.



Friday night is fish night for people in the Netherlands. This is a tradition. You see people buying fish everywhere. It is  a tradition of the Catholic church, but I don't think a lot of people realize where this tradition is really coming from.
I certainly do not cling to the Catholic tradition on Friday but I simply notice that my fish seller has a bigger variation in fish on Friday so this is the only day that I can try out some fish.  If he would sell the same variation of fish on ll other days I would definitely eat more fish!

Ingredients for 4 people:


125 ml buttermilk
2 avocado
125 ml buttermilk
2 tablespoons of chopped parsley
juice of 2 lemons
4 anchovy filets
2 cloves of garlic
2 spring onions, chopped very well
2 teaspoons of ground cumin
2 teaspoons of ground coriander
1 tablespoon of paprikapowder
1/2 teaspoon of cayennepepper
1 tablespoon of coconut blossom sugar
600 gr of salmon
60 ml olive oil
4 little gem, cut into quarters
some radish, cut into slices

Method:

Mix the avocados in the blender with buttermilk, parsley,juice of one lemon,
anchovy,garlic,spring onions. Season with pepper and salt.

Mix cumin, coriander, paprika, cayenne and coconut blossom sugar. Add some pepper and salt.
Now grease the salmon with olive oil and add the spice mixture to the salmon. It will stick to the salmon due to the olive oil.

Heat the grill to the highest level, en grill the salmon for about 6  minutes. Wrap it in in aluminum foil to give it a rest. The salmon must be pink at the inside and nice and crisp at the outside.

Take a nice plate and add some of the avocado purée, add some little gem and finish with the grilled salmon.
You can serve this dish with some baked potatoes.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                

                                                                                                                    Enjoy your dinner!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie!