donderdag 3 november 2016

Gehaktbrood/ Meatloaf



Scroll down for english.

Dit gehaktbrood is nu echt zo'n recept wat de meeste kinderen echt heerlijk vinden. Ik vind gehaktbrood echt iets wat je op tafel zet als je met een gezelschap aan tafel zit. Het is even een werkje maar het resultaat is dat je iets heel smakelijks op tafel zet. Het recept is niet moeilijk.

Ik heb het recept van Nigella en jullie weten inmiddels dat ik een groot fan van haar ben.
Ze houdt van lekker koken. Ze is niet altijd even zuinig met boter en suiker in haar gerechten dus ik heb het gehakt niet in eendenvet gebraden maar in boter gemengd met olijfolie. Er komt genoeg vet van de bacon af om de meatloaf mee te bedruipen. Ik had grote eters die dag maar mocht je wat overhouden dan is zo'n plakje gehaktbrood ook heerlijk om een sandwich mee te maken!

Lets cook!




Ingrediënten voor één gehaktbrood:

3 eieren, hard gekookt
1 ei
1kg runder gehakt
2 theelepels worcestershire saus
1 theelepel zout
2 theelepels mosterd
4 uien, fijn gesneden
250 gr fijn gemalen broodkruim
ongeveer 30 plakjes bacon of ontbijtspek, dat is ongeveer 300 gr
3 eetlepels roomboter
2 eetlepels olijfolie

Methode:

Verhit een eetlepel boter in een koekenpan en fruit hier de uien glazig in. Laat ze in 15 minuten mooi zacht worden. Kook 3 eieren 7 minuten en spoel af met koud water. Pel de eieren.

Verwarm de oven voor op 200 ⁰ C.

Meng het zout, worcestershire saus, mosterd, uien, een rauw ei en broodkruim door het gehakt. Goed met je handen alle door elkaar mengen.
Doe 2 eetlepels roomboter en 2 eetlepels olijfolie in een braadslede en zet deze even in de oven totdat de boter gesmolten is.

Maak van de helft van het gehakt een ovale kuip zeg maar. Ik vergelijk het met een badkuip die je dadelijk gaat vullen met eieren :-).
Leg de drie eieren in het gehakt en maak nu voorzichtig je gehaktbrood dicht met de andere helft gehakt. Zorg dat je een ovaal hebt. Bekleed nu het gehakt met de plakjes bacon. De plakjes mogen best dicht tegen elkaar aanliggen. Druk de randjes van de bacon licht in het gehakt om te voorkomen dat de uiteinden gaan opkrullen. Doe eerst één kant en draai dan je gehaktbrood voorzichtig om. 
Het gehakt moet echt goed ingepakt zijn. Net een mooi cadeautje!

Doe het gehaktbrood in de braadslede en bak deze in een uur mooi knapperig en gaar.
Zorg dat je het gehaktbrood gedurende de baktijd ongeveer elk kwartier even bedruipt met de hete boter. Dan wordt de bacon mooi knapperig en heb je minder kans op verbranden.

Laat het gehaktbrood ongeveer 1o minuutjs afkoelen voordat je gaat snijden.

Serveer een plak gehaktbrood samen met een gepofte aardappel of met romige aardappelpuree.




I am a huge fan of meatloaf. It is a simple but delicious family meal. My kids really love it and though it seems a bit of work to make it is really worth the effort since it is eaten with so much joy!
I got this recipe of Nigella, you must know by now that I am a huge fan of her cooking. I just made a few alterations because Nigella often uses a lot of butter and sugar, what I also love about her, but I tried to reduce the amount of fat a bit. I used butter and olive oil to roast the meat instead of duck fat.

If you do have leftovers, I did not, you can use a slice of the meatloaf to make a nice sandwich to take along for work!

Lets cook!

Ingredients for one meatloaf:

3 hard boiled eggs
1 egg
1 kg of ground beef
2 teaspoons worcestershire sauce
1 teaspoon salt
2 teaspoons mustard
4 onions
2 cups of fresh bread crumbs
30 slices of bacon, about 300 gr
3 tablespoons butter
2 tablespoons olive oil

Method:

Boil the eggs for seven minutes and put them in cold water. Peel the eggs.
Heat a tablespoon of butter in a frying pan and fry the onions until they become translucent. It will take about 15 minutes.

Mix salt, one raw egg, mustard, worcestershire sauce, breadcrumbs and onions with the ground beef.
Shape half of the beef in an oval tub. Like a bathtub, you are going to fill a bathtub with eggs :-)!
Put the eggs on top of the beef and shape the remaining beef over the eggs and pat into a solid loaf shape.

Cover the meatloaf with slices of bacon. Cover every piece of beef. Wrap it like a birthday gift :-)
Tuck the ends of the bacon underneath the meatloaf to avoid curling up of the bacon.

Preheat the oven at 400 ⁰ F.

Put two tablespoons of butter and two tablespoons of olive oil in a baking tray. Put it into the oven to melt the butter.
Place the meatloaf in the baking tray and bake for one hour. Pour one tablespoon of the hot butter over the meatloaf every 15 minutes to give it a nice crisp.





                                                                           
                                                                                                                              Enjoy your dinner!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie!