zondag 6 november 2016

Eendenborstfilet met frambozen-crème de cassis saus / Duck breast with a raspberry- crème de cassis sauce


Scroll down for english.

Sinner Sunday en een heerlijk family meal. Rond deze tijd is er weer altijd lekker veel wild te koop. Heerlijk vind ik dat. Ik kan mij nu alweer verheugen op het maken van  een stoofpotje van zwijn of konijn.
Vandaag een recept met eendenborstfilets. Ik vind de combinatie van eendenborst met frambozen echt heel erg lekker.  Ik vind dit echt zo'n gerecht wat je maakt als je gasten krijgt. Ook een mooi gerecht voor de Kerstdagen trouwens. Met een paar schalen verse groenten erbij heb je echt een mooi hoofdgerecht op tafel gezet.

Bij mij thuis zijn ze altijd wel te porren voor wild en nu heb ik het geluk dat ik nog wel eens wat vlees cadeau krijg. Echt heel fijn!

Lets cook!




Ingrediënten voor 6 personen:

800 gr eendenborstfilet
250 gr frambozen
150 ml crème de cassis
2 tl zeezout
2 tl kaneel
4 tl bruine suiker
250 ml rode wijn
1 el maïzena
zwarte peper
zout/peper

Methode:

Maak met een scherp mes inkepingen in het vet van het vlees. Maak een ruitpatroon. Zorg dat je niet in het vlees snijdt.

Zet een koekenpan op het vuur en leg de eendenborstfilets met het vel naar beneden in de pan.
Bak de filets totdat het vel bruin is en je het vet in de pan ziet lopen.
Haal dan de filets uit de pan en giet al het vet weg.

Meng zeezout, bruine suiker, wat zwart peper en kaneel. Strooi dit over het vel van de eendenborstfilets en druk het een beetje met de hand aan. Bestrooi met peper en zout.

Zet de koekenpan opnieuw op het vuur en bak nu de eendenborstfilets 15 minuten met het vel naar boven. Haal het vlees dan uit de pan en laat het even rusten. Bewaar twee eetlepels vet uit de pan voor de saus.

Als het vlees in de pan ligt kan je ondertussen de saus maken.
Meng de wijn met de crème de cassis in een kom 1.
Giet 100 ml hiervan in kom 2 en meng daar de maïzena doorheen.
Giet nu alles weer in kom 1 bij elkaar.

Zet de koekenpan met de overgebleven twee eetlepels vet weer op het vuur en giet er het wijnmengsel bij.
Laat het wijnmengsel 2 minuten zachtjes koken tot de saus iets dikker wordt. Voeg de frambozen toe en laat deze even warm worden. Breng de saus op smaak met peper en zout.

Zet nu de eendenborstfilets met het vel naar boven onder de gril totdat de suiker begint te karameliseren.

Snijd de eendenborstfilets in dunne plakken en giet een beetje van de warme saus over het vlees

Serveer de eendenborstfilet met een dot aardappelpuree en wat groenten.
Zet de rest van de saus in een schaaltje op tafel.







Sinner Sunday and a real festive family dinner. I made duck breast with a raspberry black currant sauce! I love, love raspberries in combination with the duck. It is such a good match! And if you make a homemade sauce instead of one in a jar the taste will be awesome! And I promise you, it is not difficult to make the sauce.

This recipe is meant for friends having over for dinner or a special family dinner. I think it will do very well during Christmas time at a beautifully laid table.

Lets cook!

Ingredients for 6 people:

800 gr duck breast
250 gr raspberries
150 ml crème de cassis
2 teaspoons salt
2 teaspoons cinnamon
4 teaspoons brown sugar
250 ml red wine
1 tablespoon cornstarch
black pepper
salt/pepper

Method:

Make several incisions into the fat of the duck breast. Do make it checkered.
Make sure that you do not cut into the meat, make sure you do only cut into the fat skin of the meat!

Take a frying pan and heat the pan. Put the duck breasts into the pan and fry them on the skin until the skin is golden brown and you see fat dripping into the pan.

Take the duck breasts out of the pan and keep 2 tablespoons of duck fat. Empty the frying pan.Get rid of all the fat.

Mix salt, cinnamon and brown sugar and some black pepper. Put this on top of the skin of the duck breasts. Press firmly.

Now put the frying pan back on the stove and fry the duck breasts for 15 minutes. This time skin upwards. Take them out of the pan and give the meat some rest. It will do some good to the taste of the meat later.
Clean the frying pan.

While the meat is resting you can prepare the sauce.

Mix the wine with crème de cassis in bowl 1.
Take 100 ml of this mixture and pour it into bowl 2. Add cornstarch and mix it well.
Now pour everything back into bowl 1 again.

Take the frying pan, put it on the stove and add the two tablespoons of remaining duck fat. Heat it and add the wine mixture. Bring it to a boil and let it simmer for one or two minutes until the sauce starts to thicken. Add the raspberries until they are heated and mixed with the sauce.

In the meantime put the duck breasts into the oven and roast the duck for 5 minutes skin up until the sugar starts to caramelize.

Cut the breasts in thin slices and garnish with some raspberry- crème de cassis sauce.
Pour the remaining sauce in a  nice bowl and put it on the dinner table.

Serve the duck with some mashed potatoes and some fresh vegetables!







                                                                                                                               Enjoy your dinner!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie!